Přednáška Davida Lynche o změně života meditací

24. 09. 2014 16:53:57
Dobrý den. Můj další článek je opět překladem přednášky. Jedná se o přednášku z konference o transcendentální meditaci v rámci Nadace Davida Lynche. Jelikož námět úzce navazuje na předešlý článek "Kvantová fyzika potvrdila existenci Boha", reaguji na čtenáře. Především děkuji všem, kteří to četli, a je lhostejné, zda Vaše reakce byly pozitvní nebo naopak. Zatím si to přečetlo 2195 lidí, a to jsem opravdu nečekal. Přečetl jsem si všechny komentáře a chci říci, že jsem velmi rád, že stále existuje tolik zvídavých lidí. Jak řekl Karel Čapek: „Bože, jak jednoduchý recept na šťastný život - to, co děláme, dělat z lásky k věci.“ Také ovšem řekl: „Kritizovat - to znamená usvědčit autora, že to nedělá tak, jak bych to dělal já, kdybych to uměl.“ Nebo: „Strach je nemoc špatného svědomí.“ A Albert Einstein zase řekl: "Důležitější, než inteligence je zvídavost". Chci tím pouze říci, že každý reagoval na boha ale nikdo nereagoval na jasně zdraví prospěšnou věc, a tou je meditace. O té ta přednáška také byla a rovnou předesílám, že John Hanglin je předsedou Nadace Davida Lynche. Samozřejmě se mohou najít jedinci, kteří budou považovat za, mírně řečeno blouda, i režiséra Davida Lynche. Vězte, že negace vypovídá o člověku, jenž jí užívá a nikoli a člověku, na nějž je reagováno. Mohu k tomu říci pouze sám za sebe a zdůrazním, že se jedná o můj subjektivní názor, který nikomu nevnucuji ale předkládám k zamyšlení. Přesně od 4. 6. se každý den věnuji 2x denně 20 minut meditaci a cítím následující: Veškerý stres, který je zdrojem většiny nemocí mne po dobu již přes 100 dní zcela opustil. Několikrát jsem prožil zmíněný pocit naprosté pohody, a to v takové míře, že ji odmítám slučovat s čímkoli jiným, než s bohem. Moje chápání boha nemá s náboženstvím nic společného. Ovšem v souladu s Biblí, ano četl jsem ji, je přítomen stále a ve všem. Pro mne je naprosto logické, že aby byl vždy a všude, musí být nutně přítomen ve formě elementárních částic. Tento bůh mi nic nevnucuje, je to čistá bezpodmínečná láska, viz 1. list Korintským. Skutečnost, že láska se nedá vydráždit, jsem si ověřil. Již žádná negace kohokoli se mnou nedělá vůbec nic. Krásný den.

Ahoj. Vítejte v Divadle Billyho Wildera. Díky. Zpozdili jsme se, protože je tu opravdu mnoho lidí a chceme, aby si každý mohl sednout. Jsem Claudia Besterová, ředitelka pro styk s veřejností muzea "Hammer", a jsem poctěna možností pozvat Vás na dnešní projekci premiéry dokumentu Meditace, kreativita, mír. Film trvá 70 minut, po jeho skončení vystoupí David Lynch a Russell Brand a budou diskutovat o transcendentální meditaci s Bobem Rothem, výkoným ředitelem Nadace Davida Lynche. Nyní velmi ráda uvítám na jevišti Chrise Busche z této nadace, jenž uvede film. Děkuji.

Ahoj všichni, vítejte v projekčním sále u příležitosti premiéry filmu Meditace, kreativita, mír, zde v Los Angeles, jmenuji se Chris Busch. Spolu s mojí ženou Jůlií jsme ředitelé Nadace Davida Lynche a společně s mnoha dalšími Vás vítám na dnešní projekci. V roce 2007 David přednášel ve filmových školách v 60 zemích, počínaje Izraelem a celou Evropou. Tento film je kompilací hlavních událostí, zachycených studenty těchto filmových škol a střih provedl Nurico Miacawa a televizní štáb Davida Lynche. Formát díla prošel názorovým vývojem, neměl žádný scénář a zahrnuje všechna možná témata, od Davidovy filmové tvorby, počátky jeho meditací a dokonce jeho styl střihu vlasů. David autenticky zodpověděl všemožné otázky. Byl překvapen, že dostal tolik otázek ohledně meditace, vědomí a míru. Po projekci prosím zůstaňte, otázky budou zodpovídat za moderování Russella Branda David Lynch a exekutivní ředitel nadace Bob Roth. Po zodpovězení vašich otázek bude recepce, užijte si kávu a koblihy, které dodala Heather ́s Apotell. Organická káva nesoucí podpis Davida Lynche a čerstvé koblihy ze Seattlu. Takže to bude pohoda, vítejte a užívejte si. Díky.

Chvíle, na kterou všichni čekáte, jsem ráda, že mohu na jevišti uvítat Davida Lynche, Russella Branda a Boba Rotha. Jak dobře víte, David Lynch je světově známý režisér, producent, scénárista, natočil filmy jako:"Raise Your Head, Elephant Man, Wilded Heart, Twin Peaks, Blue Velvet, Lost Highway, Street Story, Mulholland Drive a Inland Empire. Pan Lynch je rovněž zakladatelem a předsedou Nadace Davida Lynche pro vzdělávání meditací a světový mír. Bob Roth je exekutivní ředitel Nadace Davida Lynche, který realizuje výchovu meditací pro více, než 150 000 našich studentů, 130 veřejných škol v USA, Latinské Americe, Středním Východě a Africe. Také dohlíží na zavádění meditačného programu v obchodním, průmyslovém a vládním sektoru, je autorem knihy "Transcendentální meditace", která byla publikována v 21 jazycích. Russell Brand je samozřejmě anglický komik, herec, zpěvák a autor. Učinkoval ve filmech "Forgetting Sarah Marshall, Get Him To The Greek, Dispicable Me a Arthur. Slyšela jsem, že se věnuje transcendentální meditaci 3 a půl roku. Přivítejte prosím Boba Ruthe, Russella Branda a Davida Lynche.

Doufám, že se k těm koblihám dostaneme již brzy. Davide, já dnes moderuji tuto konverzaci, protože jsem moderátor. To je výborná zpráva Russelle. Především chci poděkovat za ten film, který jste natočili, vy, jako producent a David má ve filmu hlavní roli předpokládám. Objevil jsem, jak jsi milý, citlivý a autentický člověk. O tom nemám nejmenších pochyb. Jelikož většina otázek směřovala hlavně k filmu, vyvstaly po jeho sledování doplňující otázky? Rád bych se zeptal, zda má někdo doplňující otázky? Máte? Já nějaké mám. Toto je muž, který nemá problém zodpovědět nepříjemné otázky. Lidi tady jsou ve velice výhodné pozici. Venku jsem viděl celé ghetto lidí, sledujících nás na venkovní obrazovce, kteří bojují o místo před obrazovkou, tvoří se noční gangy...ne dělám si srandu, všichni jsou mírumilovní. Jakmile jsi se Davide zlepšoval v meditaci, mohl jsi lépe identifikovat svůdnost materiálního světa. Také jsi řekl, že tvé povědomí o stavu světa narůstalo a dostával jsi nové nápady s puncem budoucnosti. Myslíš, že nějak vzrostla i lákavost materiálních věcí, navýšilo se pokušení samotné spolu s růstem povědomí? Diskuze.

Je to pravda, vše je lepší a lepší. Materiální svět vypadá lepší, spolu s růstem vašeho povědomí. Říkám: Zlato jde dovnitř, odpad jde ven a vy si opravdu začnete život užívat, ve svém těle se cítíte skvěle, je to velmi, velmi krásné. Ano. Jedna z otázek, na kterou jsem se ptal dříve, byla: "někdy jsou situace v noci, kdy jsem sám a říkám si: Mám zde možnost pro aktivitu masturbační nebo aktivitu meditační. A často jsem si samozřejmě vybral masturbaci. Proč to tak je?" A David mi řekl. Je to tak, protože miluješ masturbaci. A užívá si ji víc a víc. Z důvodu meditace. Ano. Takže před meditací vše....myslíš, že v rámci meditací dojdeme k bodu, kdy a nemyslím individualitu ale společnost jako celek, uvolní sevření svého prutu, což znamená, že konzumarismus vymění za estetiku a citlivost a plně ocení spiritualitu své existence? Omlouvám se za metaforu. Myslím, že se svým způsobem bude jednat o situaci, kdy lidé naplní své touhy velmi snadno, a jak jsem řekl ve filmu, že můžete cestovat okolo světa a budete potkávat pouze přátele a žádné nepřátele, můžete naplnit své tužby a my víme, o jakou touhu se jedná v případě Russella, a každý z nás má rozdílné touhy, takže je to myšlenka, kdy můžete navýšit prožitek a dosáhnout uspokojení a klíč samozřejmě leží ve vnitřním energetickém poli. Ve vnitřním pokladu. A transcendentální meditace je jediným klíčem, který odemkne dveře k těmto šťastným událostem snadno a bez námahy. A protože je to tak nenamáhavé a snadné, každý si řekne:"Tahle meditace může být dobrá leda pro Micky Mouse nebo je pro začátečníky." To je naprostá dětinskost. Je to dávná forma meditace, která ja tak hluboce krásná pro lidské bytosti a důvod proč je snadná, spočívá v hlavní tendenci člověka vyhledávat pocit většího štěstí. A je to tak krásné, a tolik důležité, zdůrazňuji: Je to zabiják stresu a mnoho, mnoho, mnoho, mnoho dalších nádherných věcí a v těchto dnech se opravdu stresu potřebujeme zcela zbavit. To byla úžasná odpověď. Položím ještě jednu otázku před otázkami vašimi, předpokládám, že nejvíc jich bude směřovat k Davidovi.

Bobe. Ty jsi producentem Davidova filmu, gratuluji, to že jsi producentem Davida Lynche, tomu naprosto rozumím. Byl to náročný proces? Poděl se o výzvy, kterým jsi čelil. Ne. Víc neřekneš? Mám na mysli, to, co bylo na tomto filmu úžasné během cestování po lokacích, což zahrnovalo 3 měsíce. Ale David od roku 2005, přednášel po univerzitách V USA, Latinské Americe, na Ukrajině, všude. Na úplném začátku byla většina otázek položena z oblasti filmové tvorby ale postupujícím časem během let směřovaly všechny otázky k meditaci. Bez ohledu kam jsme přišli. A David nám sdělil příběh scénáře, který byl náhle jasný, protože David používá neuvěřitelnou přesnost vyprávění. Je to úžasná osoba, lidská bytost, buď chvilku zticha, tohle je má poslední příležitost. Tím, že pak bude hovořit Russell. A musím vám říci, a to jsem během života hovořil s tisícovkami lidí, učit Russella meditovat byla ta nejzábavnější a nejhlubší věc mého života. Je výjimečný, vtipný, chtěl jsem jen říci, jak moc si tě cením. To jsem rád, že jsem ti poskytl prostor teď promluvit. No nic, přichází čas pro otázky z publika. Ano madam, 3. řada, blond vlasy.

"Ahoj Davide. V 70. letech moje máma praktikovala transcendetální meditaci ale nepodělila se o svoji Mantru. Mně a mému bratrovi řekla, abychom si s ní sedli a udělali haam. Takže moje otázka zní: Jak se člověk dostane ke své Mantře pro transcendentální meditaci a kolik to stojí"?

To je opravdu dobrá otázka. Jak jste mohla už dnes večer slyšet, Mantra je velmi specifický zvukový a vibrující fakt. Mantra, kterou získáte během transcendentální meditace zní, jako přírodní zákon definovaný za specifickým ůčelem: "Obrátit svoji vnímavost do sebe." Směrem o 180 stupňů dolů. A vy se přirozeně ponoříte. Existuje zásadní důvod, proč nikomu svoji Mantru neprozradíte. Mantra je řečena směrem do sebe, nelze ji tedy sdělit ven. A jak řekl můj přítei Charlie: "Když někomu řekneš svojí Mantru, je to, jakobys vypustil gumy u svého auta. Takže, protože je to vaše Mantra, a je vytvořena vtáhnout vás bezezbytku do sebe, potřebujete legitimního učitele transcendentální meditace, jak bylo řečeno Maharishi Maheshem Yogim. Existuje mnoho lidí, kteří učí transcendentální meditaci za stejný peněžní obnos nebo za méně, to je jedno. Nevím, kolik to stojí dnes, Bob učí 40 let. Nadace Davida Lynche byla založena za účelem naučit transcendentální meditaci každého studenta nebo jakoukoli osobu na světě, a pokud napíšete dopis, máte velmi vysokou pravděpodobnost, že se dostanete do kurzu za rozumnou cenu nebo zdarma. Záleží na potřebnosti vašich tužeb. Jediná věc, na kterou bych se zeptal já, pokud chcete kurz zdarma, a stanete se multimilionářem, je, zda tento dar předáte někomu dalšímu a zůstanete věrný meditaci. Není to jen dobré pro začátek ale je to regulerní trénink, vedoucí k cíli. Jakmile kurz získáte, dostanete oficiálního učitele, tady v LA jsou skvělí, naučit se postup trvá 4 dny, hodinu a půl každý den. Potom rozumíte meditaci, vaše otázky jsou zodpovězeny a tato technika vám zůstává pro celý váš život. Pokud přijdou otázky, zavoláte učitele, pokud budete chtít něco lékařsky odůvodnit, máte to mít. Pokračujte pravidelně, vše bude lepší a lepší, protože hlubším prožitkem poznáte zkušenosti věčného života. Děkuji. Ano, madam támhle. Ano vy. Nechci vás popisovat, mohl bych udělat chybu:" Vy s tím hrbem."

Myslím, že ve filmu bylo zajímavé, když jste hovořil o utrpení umělců, že díky meditaci mohou hlouběji vyjádřit své umění. Jako umělkyně si říkám, že utrpení je pro tvorbu dobré. Třeba cítit smutek při psaní básně. Takže se mi líbilo, co jste tam řekl a hádám, že otázka zní: "Můžou umělci, kteří spoléhají na utrpení ve své tvorbě tuto energii přeměnit"?

Ne, ne, smutek nelze přeměnit ale samozřejmě zcela rozumím vaší otázce. Vždycky říkám, že umělec nemusí trpět, aby utrpení vyjádřil. Musí mu ovšem rozumět. Můžete být neskonale šťastná a zároveň prezentovat příšerné, hororové momenty, ať už ve filmu nebo v hudbě, kdekoli. Ale vy můžete být zahradou blaženosti. Je to opravdu krásné. Čím více tvoříte ve stavu utrpení, tím méně nápadů přichází, když nejste při tvorbě štastná, speciálně v hudebním textu. Nemusíte trpět, aby jste utrpení popsala. To je trik. Nemusíte zemřít za účelem volby svého osudu. Ano, já se Davida zeptal úplně stejně a on odpověděl, že míním francouzskou existenciální filosofii, která vznikla za účelem dostat ženský do postele. Ano. Francouzi tohle začali. Můj přítel, trpící umělec, bydlí vysoko, je tam chladno a maluje lidi. A vodí si tam ty dívky, kterým nabídne teplé jídlo, ony tam někdy stráví noc a je to krásná věc, pokud chcete sbalit holku, možná. Pro nás všechny je to možná romantické ale pro mrznoucího umělce, zvlášť, když holky nepřichází, to romantické není. A je lepší být v teple, občas si zameditovat, mít dobré jídlo a hodně obrazů. Pojďme vybrat v rámci spravedlnosti někoho vzadu. Dáma támhle asi ve 4. řadě vedle toho džetlmena.

"Mohu napsat dopis se žádostí o přijmutí do kurzu meditace"? Je přijata. A miluju ten film, je fakt krásnej. Díky.

Ano, nadace poskytuje kurz meditace i zdarma ale budete šťastná, i když za něj zaplatíte. Ano, ta osoba...ano támhle 4.řada. Bobe, chtěl by ses k něčemu vyjádřit? Ja řekl už Russell, učím transcendentální meditaci přes 40 let a od prvních dnů výuky jsem toužil tuto možnost poskytnout zdarma každému na světě. A vzhledem ke svému idealismu jsem se domníval, že to půjde ale později jsem zjistil, že potřebujeme tisíce a statisíce učitelů. A tito učitelé musí živit své rodiny, posílat děti do školy, mít zajištěný lékařský dohled. Takže jsem si uvědomil, že učitel TM je vlastně oficiálním učitelem jógy a tito lidé si určitě zaslouží vyšší ohodnocení od společnosti. Mají neuvěřitelné dovednosti a zaslouží si excelentní...férový plat. Takže úkolem naší nadace ja vydělat peníze, abychom mohli zajistit tyto učitele ve školách, vězeních. Teď už více než 100 tisíc lidí zkvalitnilo svůj život a skoro 300 000 dětí ve středních školách v USA a Evropě. Pracujeme ve vězeních, s bezdomovci. Zde v L.A. Dr. Lee pracuje na odstranění dětské i obecné prostituce. Potřebujeme učitele, takže vybíráme peníze, žádáme o ně a pokud zaplatíte za TM, vaše peníze směřují právě k lidem, kteří žádné nemají a mohou se tak také učit. Ano nemyslím si, že někdo chce nahrabat výukou meditace. Bob jezdí solidním zlatým Cadillakem. Je to Morris Minor ročník 1965. Támhle je trpělivě čekající džetlmen a dáma vzadu po něm.

Když mluvíte o TM, mluvíte o tom, že při meditaci některé věci vytvářejí jisté věci..moje otázka je: "Pokud to už nějakou dobu děláte, věci, po kterých toužíte jsou být více altruistický? A, že jo, stát se benefitem pro lidi ve svém okolí?" Víte dlouhou dobu byly veškeré druhy meditací považovány za matoucí záležitost plnou tajemství. Lidi říkají: Medituješ si konkrétní přání, která mohou být čistě sobecká. A já si vždy myslel: "Jak by vám mohl vesmír nabízet sobectví, kdyby nebylo pro všechny obecně dobré? Jak to cítíte"?

Můj pocit je, když jsem uslyšel osvícení, mé touhy se naplnily ale zároveň bylo jejich naplnění výhodou pro všechny. Problém je, že někdy mají lidé touhy, které jsou možná dobré pro ně ale ostatní lidé trpí pro svůj vlastní stav neštěstí. Takže oba pohledy na věc jsou pravda. Touhy se mohou měnit ale čím více udržujete svůj vnitřní vztah, tím je jednoduší je naplňovat a charakter těchto přání se změní směrem k obecnému dobru. Promiň. Davide můžu něco říci? Prosím, ano. Když mě tady Bob učil meditovat a já říkal: "Vidím nějaké bytosti, atd.", Bob říkal: "Pokračuj", jako nech to projít a protože mám rád fenomény (jevy), jsem tím okouzlen jak na materiální, tak na spirituální úrovni. Bob řekl: "Pokračuj do jednotícího pole, kde všechny věci jsou jedna věc. Předpokládám, že odpověď na vaši otázku je: Dojdete k bodu, kde všechna lidská přání budou sjednocena, jsou totiž permutací ultimátního přání celku. Jak už David řekl, Vaše touhy jsou substitucí za nepoznanou jednotu s Bohem. Budou se nejprve prezentovat ve formě více bohů v závislosti na konkrétní kulturní vazby ale ve chvíli, kdy vás to zasáhne, na konci zůstane jednotící touha. Průběhem praktikování je výsledek stejný. Přání se stanou jednotící, nikoli konfliktní a nezbyde žádná dualita. Udělám malé CD tohoto projevu, můžete si to později pustit 2x pomaleji a zjistíte, co Russell říkal. Můžu? To byla ale dobrá zpráva. Krásná. Boby by rád něco řekl.

To byla zajímavá otázka, protože každý je familierní s pojmem čelní lalok, což je zásadní část mozku, prefrontal cortex. Tato část mozku je zodpovědná za řízení, úsudek, rozhodování, plánování, řešení problémů a také za etické hodnoty. Pocit sebe sama. To jsou vyšší funkce mozkové. Stres, příliš drog, čaje, alkoholu vypínají přední laloky. Dle výzkumu mnoha univerzit meditace umocňuje funkci obou čelních laloků. Tento proces tedy důrazně zvyšuje lidské etické hodnoty. Takže můžete být osobou, která trpí šíleným stresem a říkat si: "Teď mám meditaci". Ale jakmile se ponoříte a vytvoříte zmíněná spojení, poměrně spotánně se vám zvyšuje soucit, porozumění, impulzivita se sníží, stanete se prostě člověkem na úrovni, která byla původně zamýšlena. Pokud se lidem navýší tyto hodnoty, sobectví je pro ně nezajímavé. Neroste sobectví, rostou zmíněné kvalitní hodnoty. To byla trocha vědy mozkové. Pekelně dobrá mozková logika to byla. Dáma támhle už čeká nějakou chvilku.

Ptám se kohokoli z vás. Studovala jsem meditaci "Passana" a ve filmu David řekl, že meditace postavená na koncentraci, je odsouzena k záhubě. Ráda bych věděla, jestli můžete vysvětlit rozdíl mezi Mantrou a Passanou, což znamená soustředění. Bob učí 40 let. Nechám ho odpovědět ale. Když se soustředíte, jedná se o duševní aktivitu a koncentrace nebo hloubání vás prostě drží na povrchu. Když si uvědomujete dech nebo kroky nebo ptáky v zahradě nebo vůně, vaše vědomí má jednu velikost. Neroste čicháním k růži ani poslechem vašich nohou na šlapadle, ani sledováním dechu. Tyto věci mohou mít určitou úroveň účasti. Ale jinak se neponoříte. Vědomí směřuje do sebe a vy ho následujete po celou dobu do pole jednoty a vy to prožijete. A tento prožitek je to, co v dnešním životě chybí. Prožíváním začíná vaše vědomí narůstat. Máte více vědomí, růže budou krásnější, vaše malá chodidla na kamenech budou více vzrušující, protože vaše schopnost se vzrušovat velmi naroste. Dává to rozum. Selský rozum. Transcendence je lístek na jízdu života. Chci říci, že se nejedná o soupeření. To co David velmi silně řekl, je , že při TM soucit, láska jsou přirozeně přítomny. Učím studenty, co prošli kontrolovanou meditací a jedná se o úplně jinou techniku. Vlastně. Můžu na chvíli vědu? Výzkum vlastně říká, že jsou 3 typy meditací. Jedna je soustředěná pozornost, což je soustředěná pozornost, což je zenbudhismus a vytváří gama vlny, druhá je meditací naprostého uvědomění, což je pozorování, určitě to hodně lidí zkoušelo, neinvestujete citově do svého "pozorování", pozorujete vnitřně i vnějšně nezůčastněni. Jste přítomni. To je jako pozorovat vlny na povrchu oceánu. A třetí přístup je ten, který nazývají spontánní transcendence. Pokud máte vlny na povrchu a ticho na dně oceánu, tak ten třetí typ vám dovolí dostat se na dno oceánu směrem k úrovni mysli, která už klidná dávno je. Jakmile toto zažijete, ty ostatní dvě meditace jsou skvělé, učím katolické kněze, jeptišky, a jejich modlitby se staly čistšími a hlubšími. Zůstaň v klidu a věz, že jsi bůh. Moc mluvím, promiň. Ne, to bylo dobrý Boby a oceňuji, že jsi mne odradil od náboženských vtipů, do kterých bych se pustil. Začínám oceňovat, když říkáš, že empatie, soucit a láska jsou naší původní přirozeností a chce to celý "systém", který nás od těchto hodnot odvrací. Jedna z point byla, vzpomínám si Davide, když jsi říkal, žes byl frustrován a teď říkáš, že tam byl časový imperativ. Podíváš se z okna a vidíš, že 6 listů stromu zežloutlo. Průběhem praxe povrchní problémy mizí, jak si použil analogii, kterou si uznal za vhodnou. Jak bys to vysvětlil? Nedával jsem pozor, myslíš moji řeč? Tu hlavní řeč. Jsou to povrchní okolnosti, které nikdy nefungují. A pokud ano, tak zežloutne jen jeden list. Je frustrující slyšet o mírovém plánu, mírové skupině, která se vážně snaží přinést mír a lidi neposlouchají nebo tomu nevěří nebo řeknou: "Davide, já bych to rád podpořil, řekni, co mám dělat? A já myslím, že "hra života" do něj zabudovala tuhle "věc." Tento trik. Můžeš přivést k životu toto pole jednoty pomocí vlastního těla, technologií vědomí. A přinést mír. Necháte to jen přijít, přijít pocit nekonečného míru. Necháte ho vynořit z mlhy pestrosti a každý si začne užívat života, nepřátelé zmizí, negativita odejde, je to krásné a klíč je teď tady. To je důvod proč mají lidé meditovat, takový to má na člověka dopad. V této oblasti probíhaly experimenty, že? Ano. Dávné lékařské svitky nám říkají, že při meditaci tělo nejvíce odpočívá, uzdravuje se samo a navíc osvícení mozku. Texty také předpovídají, že na bázi procent se jedná o efekt přelití. Jedná se o přelití stresu v rámci celé společnosti. Třeba kritické místo může být omezeno, chci říct ještě jednu věc. Byl jsem na tiskové konferenci ve Washingtonu DC, kde jsme o tomto hovořili a reportéři z Washington Post, Moskvy chodili za mnou a jeden řekl: "Bobe, chci ti říct, že z tvého projevu nevěřím absolutně jedinému slovu." Řekl: "Strávil jsem ve Washingtonu 20 let a viděl jsem, co bylo navrhováno jako řešení problému utrpení a válčení a modlím se, aby to fungovalo." Myslím, že o to tu jde. Můžeme říci, že skupina meditujících na kritickém místě není řešení. Skvělý, jaká je alternativa? Více dění ve Washingtonu, více moci a politiky, opravdu musíme doufat. A následovat Davidovu nadaci a vytvářet tyto meditující skupiny. Máte tady nějakou otázku? Támhle vidím nějaké sdílení, možná máte nějakou matoucí otázku nebo zásadní slovo. David ho má.

"Zní to tak, že je mnoho technik určených pro dospělé, pracuju ve mnoha školách se studenty. Mám jednoho dvanáctiletého, který pečlivě studuje, myslím, že by měl z toho prospěch. My se ženou jsme s meditací začali asi před rokem a půl a mám problém vysvětlit, co bůh dělá. Druhým spektrem jsou mé rodiče. Mé matce je 73". A cítím, že ona by z toho také měla užitek. Její život byl vycpán stresem po strop. Je pro 12 letého kluka brzy nebo pro 73 letou ženu pozdě?

Můžete získat Mantru v 10 letech a meditovat 10 minut denně odpoledne a může vám být 150 a není pozdě. Ponořit se, začít s tím nový život a vidět, jak se váš život ve 150 stává lepší a lepší. A ve školách...Boby vám to řekne, je to úžasné, po meditacích ve školách, které byly nejhorší ve městě, uběhl rok a miloval byste, aby tam vaše děti byly také. Je to tak krásné. "Boby, řekni jim to". Běžte na David Lynch Foundation a uvidíte tam video zahrnující podrobný výzkum týmu zde v L. A. a mnoho příkladů ze škol v San Francisku, kde to dělá 3000 dětí ráno a odpoledne. Říkají tomu tichý čas, trvá 10 - 15 minut, je to dobrovolné ale všechny děti to chtějí dělat. V Chicagu, Detroitu, Washingtonu. V podstatě to, co se děje, je zcela zásadní. Stres naprosto přestal ovlivňovat výuku, jak vy víte. Absolutně se dětem zvyšuje sebejistota, schopnost se učit, mizí závislosti, agresivita. A když dítě začne každý den jen 10 minut v tichu, známky jdou nahoru, testy jdou nahoru, vzdělávací úroveň stoupá na maximum a pointa je, že pokud dítě nestuduje, skončí za mřížemi. Takže transformace je úžasná a neříkáme to my ale zástupci oněch škol a jejich výzkumy. Máme skvělý tým. A tento program musí být v každé škole. Ano, 12 letý kluk a 73 letá žena, žádný problém. Támhle je další otázka.

" Jen mě zajímá, zda byly nějaké překážky třeba v Evropě a meditace pomáhá tolika lidem, že...neobáváte se, že vláda zakročí"?

Jedná se o opak. Administrace veteránů a Oddělení obrany právě zadotovali 2 a půl milionu dolarů do TM a PTSD. 22 veteránů v USA spáchá sebevraždu každý den. 22 lidí každý den. Hrst prášků s tím nic neudělá, tento drogový koktejl přivádí tyto muže a ženy jen k většímu šílenství. Vlastně hledáme různé lékařské instituce, které by mohly zafinancovat 30 milionů za účelem dokumentace stavů stresu a krevního tlaku, takže se děje opak. Je to obecný přístup, nikdo se nebojí, nýbrž mají naději. Jen dvě otázky ať se můžeme dostat ke kávě a těm koblihám. Támhle ta dáma.

"Ahoj. Máte nějakou radu pro ty, co trpí úzkostí? Jak se mají zklidnit, aby mohli vůbec s meditací začít"?

Je mnoho studijí o mnoha psychických poruchách. A mnoho lidí si myslí, že nikdy nebudou schopni meditace. Nikdy a tohle dítě si nikdy nesedne. Učí se tuto techniku a je to úžasné. Mysleli jsme si, že to nikdy nepůjde a děti se ponořili, jako kachnička do vody. A vše se začalo lepšit. A ten pocit uvnitř je pocitem vyrovnanosti. Obrovská rovnováha. Fůzováním se všechny prvky dostanou do rovnováhy. Řekl bych, že se jedná o definici skutečného zdraví. A rovnováha se dostavuje zcela přirozeně. Rovnováha, štěstí a definitivně každý je schopen meditovat. Ano, myslím, že to je patrné z osobností na jevišti. Má personalita byla označena za úzkostnou, depresivní, manickou, byl jsem závislý na heroinu a cracku. Všechny tyto nálepky charakteru byly konfrontovány s lidskou bytostí. Jednou jsem mluvil o Miku Tysonovi tady s Davidem, já mluvil o Miku Tysonovi tady s Davidem, já říkal, že vypadá jako velmi inteligentní osoba, má zuřivost, intenzitu ale vyzařuje i roztomilost. A David řekl: "Tak tomu je, protože je to lidská bytost." Takže si myslím, že být vnějšně jakkoli označován nebo sám sebe označovat a podobné bariéry budou okamžitě meditací zničeny.

Já jsem tady za vědu. Kortizol je v našem těle vytvářen úzkostí, která přináší další kortizol a úzkost dále narůstá. Stane se z toho věčný cyklus a někteří lidé pak absolvují panický záchvat. Pokud se dobře vyspíte, kortizol klesne o 6 až 10%. Po 20 minutové transcendentální meditaci však klesne o 30 až 40%. Při každé meditaci. Existuje mechanismus, který je přímo v nás, jsme k tomu předurčeni. TM nevyžaduje jakoukoli dovednost. Tu se naučíte během 1. hodiny. V těle je mechanismus zajišťující přístup k odpočinku, aktivující mozek způsobem uvedeným v Davidově filmu a tělo se regeneruje a léčí, takže úzkost není žádnou překážkou. Poslední otázka od dámy v báječné kůži.

"Díky. Moje otázka je asi asociována s logikou a ráda bych věděla, zda spojení s logikou existuje? V 19. století zde v USA byl transcendenatlismus prezentován, jako idealismus. A v místě filmu, kde načrtáváte mapu jednoty, která vše obsahuje a mentální formu jednoty. Mysl a tělo nejsou odděleny, je tam kontinuita. Ráda bych věděla, jakou roli má akce a materialismus. Víte, je místo, kam myšlenky odcházejí rovněž binární konstrukcí? Jaký je konec těchto intelektuálních záležitostí"?

Co se týká transcendenatlistů, existuje kniha, která je kompilací zážitků básníků a pokud to shrnu, oni tam byli. Zažili to, viděli to a napsali o tom. Takže ta věc s meditací, ti lidé meditovali bez techniky ale neví, jak to udělali, takže to nemohli zopakovat. Toto je technika pro každý den. Říkají, že můžete transcedentovat během usínání nebo probouzení. Máte polštář ale ještě nespíte, uvidíte tu mezeru a bum...vidíte bílé světlo, dostaví se famózní pocit a jste tam. Pro lidské bytosti se nejedná o nic umělého. Ale, jak řekl Bob, tato technika vám dovoluje v meditaci pokračovat. A nepamatuji si zbytek vaší otázky. To byla poslední otázka večera, pokud něco nechcete dodat. Budeme o tom hovořit s koblihami v ruce. Děkujeme. Jsem přesvědčen, že Bob i David chtějí poděkovat všem lidem z naší nadace za jejich skvělou práci, zatleskejte těmto dvěma chlapíkům: Bob Roth a David Lynch.

ODKAZ NA VIDEO S TITULKY ZDE:

https://www.youtube.com/watch?v=4KAv8QvRIUI&list=UUSZVVXkoGSjWFGNPNdh9JEA

Autor: Richard Mašek | středa 24.9.2014 16:53 | karma článku: 15.05 | přečteno: 1494x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 12528
Překládáním přednášek světových vědců poskytuji normálním lidem fakta, která se jinak nemohou dozvědět.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...